Kangasalalainen ruotusotamies Tuomas Tammström muuttaa Hatanpään kartanon torppariksi. Hänen poikansa ottaa nimekseen Tammela. Heikki ei tiedä, että päätöksellä on kauaskantoiset seuraukset. Siitä on tuleva kokonaisen kaupunginosan nimi.

Tammela - Tarinoita torin kulmilta, Matti Wacklin (2008)

 

Jaa Facebookissa

Julkaisut

Tammela - Suutarien pääkaupunki, Matti Wacklin

Tammela - Suutarien pääkaupunki kertoo tarinoita Tampereen persoonallisimpiin kaupunginosiin ehdoitta lukeutuvasta Tammelasta. Samalla se pyrkii kuvaamaan jo kadonneen Puu-Tammelan erityislaatuista henkeä.

Tammela alkoi nousta 1800-luvun lopulla kaupungin asutuksen äärimmäiselle itärajalle, kauaksi keskustan houkutuksista helpottamaan työväen asuntopulaa. Vielä silloin harva tiesi, että kaupunkilaisittain nukkavierusta ja köyhästä syrjäkylästä tulee joskus valtakunnallisesti merkittävä suutarien pääkaupunki.

Kirjaa myy hyvin varustetut kirjakaupat, Tampere-Seura ry. ja Tampereen Tammelalaiset ry:n hallituksen jäsenet.

Tammela - Suutarien pääkaupunki Tammela - Suutarien pääkaupunki

 

Tammela - Suutarien pääkaupunki DVD

Tammela - Suutarien pääkaupunki -dokumenttielokuva kuvaa tarinoiden kautta jo kadonneen Puu-Tammelan erityislaatuista henkeä. Tampereen persoonallisimpiin kaupunginosiin lukeutuva Tammela alkoi nousta 1800-luvun lopulla kaupungin asutuksen äärimmäiselle itärajalle kauaksi keskustan houkutuksista. Tavoitteena oli helpottaa nopeasti teollistuneen Tampereen asuntopulaa, joka kohdistui erityisesti työväestöön.
 
Vielä silloin vain harva saattoi kuvitella, että työväen Tammelasta kasvaa valtakunnallisestikin merkittävä suutarien pääkaupunki. Se oli pitkään suomalaisen kenkäteollisuuden keskus, joka tunnettiin myös muista tehtaistaan. Vanhasta Puu-Tammelasta on jäljellä enää muistot ja teollisuuskin on siirtynyt enimmiltään muualle.
 
Tammela - Suutarien pääkaupunki -dokumenttielokuva kuljettaa katsojan takaisin jo kadonneeseen maailmaan.

Käsikirjoitus: Matti Wacklin
Kuvaus ja ohjaus: Tapio Kalliomäki
Kertoja: Matti "Asseri" Nyberg
Lukija: Olli Helen
Musiikki ja sovitukset: Erno Helen.
Kesto 45 min.

 

Tammela - Tarinoita torin kulmilta, Matti Wacklin

Tarinoita torin kulmilta on järjestyksessä toinen Tampreen kaupunginosat -julkaisusarjassa ilmestynyt Tammela-teos.

Kakkososa tuo lukijan eteen kokonaan uudet tarinat. Kirja perustuu Tammelassa eläneiden ja elävien ihmisten muisteloihin. Tarinat avaavat Tampereen persoonallisimpiin lukeutuvan kaupunginosan arkea ja juhlaa 1900-luvun alusta aina tähän päivään.

Kirjaa myy hyvin varustetut kirjakaupat, Tampere-Seura ry. ja Tampereen Tammelalaiset ry:n hallituksen jäsenet.

Tammela - Tarinoita torin kulmilta Tammela - Tarinoita torin kulmilta